z rozszerzonymi przedmiotami:
język polski, historia, wiedza o społeczeństwie
z rozszerzonymi przedmiotami:
język polski, języki obce, geografia
z rozszerzonymi przedmiotami:
biologia, chemia
z rozszerzonymi przedmiotami:
matematyka, fizyka
Uczeń zdobywa szeroką wiedzę z zakresu ekonomii, prawa, rachunkowości przedsiębiorstw, statystyki oraz obsługi sprzętu komputerowego i jego oprzyrządowania.
Absolwenci mogą podjąć pracę we wszystkich podmiotach gospodarczych bez względu na ich formę organizacyjną czy własnościową.
Uczeń zdobywa umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny, urządzania zakładów gastronomicznych, umiejętnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i prawidłowej obsługi konsumenta.
Absolwent tej szkoły może znaleźć zatrudnienie we wszystkich typach zakładów gastronomicznych: restauracjach, barach, kawiarniach, stołówkach, domach opieki, itp. oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.
Nauka czynności związanych z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego, zbieranie danych, gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich na potrzeby prowadzonych zadań przez organy administracji samorządowej oraz branżowych.
Technik hotelarstwa może starać się o zatrudnienie we wszystkich obiektach bazy noclegowej : zakładach hotelarskich, ośrodkach wypoczynkowych, zakładach uzdrowiskowych, pensjonatach, zajazdach itp.
Uczeń nabywa umiejętności związane z organizowaniem działalności turystycznej, imprez i usług turystycznych, obsługiwania klientów korzystających z usług turystycznych, rozliczania imprez i usług turystycznych.
Technicy obsługi turystycznej zatrudniani są w biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej zajmujących się promocją turystyki, fundacjach, stowarzyszeniach i organizacjach pozarządowych związanych z branżą turystyczną.
Technik spedytor organizuje transport klejowy, samochodowy lub lotniczy towarów eksportowanych lub importowanych oraz przewożonych wewnątrz kraju. Posługuje się nowoczesnymi sposobami nadawania, przesyłania i odbioru towarów i przesyłek wykorzystując programy komputerowe i Internet. Opracowuje rozkłady jazdy maszyn transportujących i instrukcje wysyłkowe.
Technik spedytor może pracować w przedsiębiorstwach spedycyjnych, kurierskich, transportowych, pocztowych, przedsiębiorstwach transportowych krajowych i zagranicznych, agencjach celnych.
Uczeń zdobywa umiejętności z zakresu obsługi gości i pasażerów takich środków transportu jak samolot, prom czy kolej. Poznaje różne techniki projektowania i aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych oraz ich wyposażenia. Poznaje metody obsługi wszelkiego rodzaju przyjęć okolicznościowych, imprez gastronomicznych oraz obsługi kelnerskiej.
Absolwent może być zatrudniony przez wszelkiego rodzaju podmioty gospodarcze prowadzące działalność gastronomiczną, przede wszystkim restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe itp. Kelner może być również zatrudniony jako personel pokładowy na statkach , promach, w samolotach czy wagonach restauracyjnych.
Lp | licea ogólnokształcące, technika, szkoły branżowe I stopnia | |
---|---|---|
1 | składanie wniosków o przyjęcie do szkoły wraz z dokumentami potwierdzającymi spełnianie warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym | od 10 maja od godz. 10.00 do 18 maja do godz. 15.00 |
2 | możliwość dokonania zmiany wyboru szkoły dla kandydatów, którzy złożyli wniosek w terminie majowym lub z udokumentowanych przyczyn losowych nie mogli tego zrobić w pierwszym terminie | od 15 czerwca od godz. 10.00 do 19 czerwca do godz. 16.00 |
3 | uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły o świadectwo ukończeniagimnazjum i zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego (kopie poświadczone za zgodność przez gimnazjum) | od 22 czerwca od godz. 12.00 do 27 czerwca do godz. 16.00 |
4 | weryfikacja wniosków o przyjęcie do szkoły i innych złożonych dokumentów przez komisje rekrutacyjne, w tym dokonanie czynności, o których mowa w art. 20t ust. 7 uso | od 10 maja do 6 lipca (najpóźniej do 20 czerwca możliwość wystąpienia komisji rekrutacyjnej do właściwego organu o weryfikację warunków określonych w art. 20t uso) |
5 | podanie do wiadomości list kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych zawierające imiona i nazwiska kandydatów uszeregowane w kolejności alfabetycznej oraz informację o zakwalifikowaniu albo niezakwalifikowaniu kandydata, a także najniższą liczbę punktów, która uprawnia do przyjęcia | 6 lipca godz.12.00 |
6 | wydanie przez szkoły prowadzące kształcenie zawodowe skierowania na badanie lekarskie | W przypadku kandydatów, którzy dokonali wyboru kształcenia w danym zawodzie, wskazując szkołę jako szkołę pierwszego wyboru: od 10 maja od godz. 10.00 do 18 maja do godz. 15.00 W przypadku pozostałych kandydatów: od 6 lipca od godz. 12.00 do 9 lipca do godz. 16.00 |
7 | potwierdzenie woli przyjęcia w postaci przedłożenia oryginałów dokumentów oraz zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe | od 6 lipca od godz. 12.00 do 12 lipca do godz. 10.00 |
8 | podanie przez komisję rekrutacyjną list kandydatów przyjętych i nieprzyjętych | 12 lipca godz. 16.00 |
9 | poinformowanie przez dyrektora szkoły kuratora oświaty o liczbie wolnych miejsc | 12 lipca do godz. 16.00 |
Lp | licea ogólnokształcące, technika, szkoły branżowe I stopnia | |
---|---|---|
10 | składanie wniosków o przyjęcie do szkoły wraz z dokumentami potwierdzającymi spełnianie warunków lub kryteriów branych pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym | od 13 lipca od godz. 8.00 do 16 lipca do godz. 16.00; wydanie przez szkoły prowadzące kształcenie zawodowe skierowania na badanie lekarskie |
11 | weryfikacja wniosków o przyjęcie do szkoły i innych złożonych dokumentów przez komisje rekrutacyjne | od 13 lipca do 28 sierpnia (najpóźniej do 10 sierpnia możliwość wystąpienia komisji rekrutacyjnej do właściwego organu o weryfikację warunków określonych w art. 20t uso) |
12 | podanie do wiadomości list kandydatów zakwalifikowanych i kandydatów niezakwalifikowanych zawierające imiona i nazwiska kandydatów uszeregowane w kolejności alfabetycznej oraz informację o zakwalifikowaniu albo niezakwalifikowaniu kandydata, a także najniższą liczbę punktów, która uprawnia do przyjęcia | 29 sierpnia godz. 12.00 |
13 | wydanie przez szkoły prowadzące kształcenie zawodowe skierowania na badanie lekarskie kandydatowi z listy kandydatów zakwalifikowanych, który dokonał wyboru kształcenia w danym zawodzie w jednej szkole, w przypadku złożenia przez kandydata oświadczenia o wyborze tej szkoły | przy składaniu wniosku do szkoły |
14 | potwierdzenie woli przyjęcia w postaci przedłożenia oryginałów dokumentów oraz zaświadczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu w przypadku szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe | od 29 sierpnia od godz. 12.00 do 30 sierpnia do godz. 16.00 |
15 | podanie przez komisję rekrutacyjną list kandydatów przyjętych i nieprzyjętych | 31 sierpnia godz. 12.00 |
16 | poinformowanie przez dyrektora szkoły kuratora oświaty o liczbie wolnych miejsc | 31 sierpnia do godz. 12.00 |